Morpheus

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Byť starostom pre seba, alebo pre občanov?

Komunálne voľby sa blížia...zvolíme si dobrého starostu?

Byť starostom pre seba, alebo pre občanov?

Už onedlho sa budú po celom Slovensku konať komunálne voľby. Budeme si voliť obecné zastupiteľstvo a starostu. Koho si zvolíme, ten bude najbližšie štyri roky akýmsi reprezentantom obce, ktorý by sa mal snažiť robiť všetko preto, aby obec prosperovala a aby boli občania spokojní. Otázkou je, či skutočne ide starostom o prosperitu obce, či nebodaj o naplnenie si svojich vlastných vrecák?! Či ide starostom o spokojnosť občanov alebo o realizáciu vlastných túžob? Je ťažké rozlíšiť komu o čo ide. Veď všetci  sľubujú a sľubujú a po voľbách, ako sme už zvyknutí, sa nič nekoná. Alebo aspoň nie to, čo sa sľubovalo.            Veď sa aj vraví, že nikto vám nemôže sľúbiť toľko, koľko politik pred voľbami. Preto sa zamýšľam aké vlastnosti  by mal mať starosta. Už aj deti v škôlke vedia rozlíšiť dobré     od zlého a vedia vymenovať dobré a zlé vlastnosti... A určite to vie aj každý z vás čo toto číta. Ja sa vyhnem vlastnostiam typu: dobrý, múdry, spoločenský, chápavý a pod. ja budem mať iné kritériá...

  Vek: V Ústave SR sa píše, že kandidovať na starostu môžu ľudia od 25 rokov. Polemizovať, či táto hranica je správna alebo nie, je zbytočné, keďže ústavu nezmeníme. Vieme však povedať, že vek vôbec nie je dôležitý a občania by mali skôr pozerať na skúsenosti a vlastnosti kandidátov. Avšak rovnako si treba uvedomiť, že dôchodcovia si majú užívať penziu a prenechať riadenie obce mladším a aktívnym kandidátom.

 Vzdelanie: V Ústave SR nie je definované požadované vzdelanie. A z vlastných skúseností viem, že nie každý absolvent vysokej školy je múdri. Totiž titul nikoho nerobí ľudským.

  Skúsenosti: Dobrý kandidát na starostu by mal mať aspoň nejaké skúsenosti s riadeným obce. Napríklad ako poslanec zastupiteľstva. Mal by aspoň tušiť, do čoho ide. A ako to funguje.

 Komunikácia a reprezentatívnosť: Dobrý starosta by mal poznať občanov, mal by vedieť komunikovať s občanmi a promptne riešiť ich problémy. A opäť sme tu pri ľudskosti... ak starosta nevie ani len odzdraviť, čo je základ slušnosti, ťažko si predstavím jeho komunikatívnosť.

Volebný program: je veľmi dôležitý bod, podľa ktorého si vybrať dobrého starostu. Starosta, ktorý nemá v pláne rozvoj obce ale iba udržanie momentálneho stavu je veľmi slabý odvar. Samozrejme sľuby treba vedieť aj podložiť jasnými riešeniami.

Je ťažké sa správne rozhodnúť, komu dať hlas vo voľbách. Kandidátov je veľa. S niektorými už skúsenosť máme. Už sme sa mohli presvedčiť o ich kvalitách. Sami si odpovedzte nakoľko vás presvedčili a či to „starostovanie“ bolo pre dobro spoločnosti, alebo pre dobro jednotlivca. Preto dôkladne zvážte, koho budete voliť. Koho si zvolíte, ten bude dbať o to, aby sme sa mali v našej milovanej dedine lepšie ako doteraz. A ja už teraz prajem úspešnému kandidátovi, aby v návale radosti a šťastia nezabudol na svoje predvolebné sľuby, aby hľadal spôsoby ako našu obec zveľadiť a zviditeľniť a aby sa nenechal znechutiť prekážkami. Prajem mu, aby tu bol hlavne pre občanov a robil všetko k ich spokojnosti. A ešte mu prajem plnú kasu, aby mal s čím pracovať. :D


Starosta pre koho? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014